Bernhard is on the road again.reismee.nl

Dag 22, Ourense, 97km

Beetje jammer, het verhaal van vandaag is op een of andere reden niet geplaatst.... Dus nu dan maar even een korte update!

Sms van 14.40 uur: Don Bernardo had vandaag een fata morgana waar hij achteraan reed na 97km spatte de droom uit elkaar in Ourense

Santiago had hij al snel achter zich, nadat hij om 6 uur vanmorgen vertrok!

Onderweg kwam hij op een klim een leeftijds genoot tegen op een racefiets. Deze mede oldtimer, zoals het zelf noemde, was hij al een paar jaar eerder tegen gekomen!

Verder was het een warme en benauwde dag 35 graden en bestond de dag uit veel klimmen en dalen. Ook morgen zal de etappe bestaan uit een paar flinke kuitenbijters.

In Ourense aangekomen werd hij weer herkend in het hotel, de receptionist heeft B. Na het nuttige van zijn eerste biertje een uitgeprint kaartje gegeven tot aan Chaves, de halte plaats van morgen! Hierna heeft hij weer een kaart, al reed hij vandaag ook de route uit het hoofd!

Dag 21, Santiago de Compostela

Sms van 12.17 uur: Hoera morgen rij ik richting huis vanmorgen op de fiets gaan zitten en niet meer gestopt vanaf morgen geen pelgrims meer

Vandaag heeft hij de laatste kilometers van de Camino Frances afgelegd. Vanaf St. Jean pied de port (voor de Spaanse grens) is de camino vergeven van taxi pelgrims en dan is het moeilijk een slaapplek te vinden. Zo kwam hij vandaag weer een jongeman tegen die hij al veel eerder ergens had gezien... Hij stond te wachten met nog een paar jongens... Op een taxi waarschijnlijk!!

Vanaf morgen zal hij eindelijk richting ons Spaanse thuis gaan, op naar het zuiden!

Vanmorgen is hij vertrokken rond 6 uur en het was weer frisjes! Het was nog redelijk duister en zodra de mist opkwam, hielden zijn fietslampjes er ook mee op. Terwijl de vorige het toch een paar jaar hebben vol gehouden. Het werd vandaag een wederom koude en moeizame tocht, ondanks dat het een korte rit was. De afgelopen dagen zijn de heuvels/bergen toch in zijn benen gaan zitten!

Hij had ook geen zin om te stoppen, ja af en toe voor een banaan en yoghurt, en weer door! Hij is nog wel even gestopt bij een fietsenmaker en heeft voor 5 euro nieuwe verlichting laten monteren! Geen geld!!!

Toen hij Santiago binnen reed begon warempel het zonnetje te schijnen en is hij meteen door gereden naar zijn hotel en de receptionist herkende hem meteen en hield al lachend de deur voor hem open! Hij verontschuldigde zich omdat hij zijn naam niet meer wist!

Na zich te hebben geïnstalleerd is hij in een café con Leche con hielo gaan drinken en na een douche is hij naar de kathedraal gelopen en even binnen geweest! Hij was moe! En had nog weinig gegeten, toen is hij tegen al zijn principes in een burger king binnen gelopen en een heeft mega burger weg naar binnen gewurgd!

Rond 3 uur heeft hij weer gegeten en daarna is hij lekker gaan rusten en waarschijnlijk nog een stukje Tour gekeken?

Morgen gaat hij richting Ourense, helaas heeft hij de verkeerde kaart ingepakt, maar denkt de route inmiddels uit zijn hoofd te weten! Zo niet dan moet hij weer een kaart kopen!

Morgen weer rust op zijn Camino!

Dag 20, Portomarin, 96km

Sms 14.14 uur: Na veel gedoe met kamers slobbert Don Bernardo zijn bier tussen het gepeupel in Portomarine het edele ros staat aan een pilaar gebonden en vindt het niet eerlijk. 96km

Vanmorgen weer vroeg op zijn paard gestapt en knallen!

De etappe van vandaag ging over 6 bergen met soms stukken klimmen van 10 a 15 km met een percentage van 10 tot 15 procent stijging. Pittig dus! Dan voel je je benen wel op een gegeven moment. Onze knallende tijger voelt inmiddels wel dat hij dagje ouder wordt!

Bij een wegrestaurant heeft hij een kopje thee gedronken en een koek, dacht hij! Maar het bleek een oude tortilla te zijn!????

Hierna weer op zijn paard gestapt en weer trappen! Weer een berg naar 1315 mtr. En dat 2 keer! Bij het volgende weg restaurant weer thee gedronken en flink stuk droge cake gegeten! Daar is hij gek op! En weer door!

Ergens boven op een berg is hij nog gestopt voor wat foto's hier kon hij de mist prachtig in de vallei zien liggen! Helaas kwam hij hierna een jong doodgereden siameesje tegen... ???? hij is gek op Sia's! En heeft zijn familie ermee besmet! Dus het was ook voor ons een zeer triest aanzicht..

Daarna een afdaling richting Portomarin, toen begonnen de problemen pas echt!! Op dit laatste stuk van de Camino is het vergeven van de taxi pelgrims! Dit zijn mensen die doormiddel van taxi's de camino doen en op die manier de 3 benodigde stempels per dag verkrijgen en route per auto volgen. Echter pikken ze ook de slaapplaatsen in hotels en de speciale pelgrims onderkomen in! Bernhard ziet ze al vanaf St. Jean pied de port! Niet een eerlijke manier van de Camino doen!

Dit terzijde, B. Sprak een Portugees die hem vertelde dat hij echt mazzel had de laatste kamer te weten te bemachtigen! En wat voor 1 voor 50 euro all inn! Vanmiddag had hij lunch, koffie en biertjes tussen door en net een 3 gangen menu! Ik zeg goed geregeld!!! Het geluk is bij de hardwerkende, dus dan gelukkig weer!!

Oh ja hij was nog even live te zien op de dorps webcam van Portomarin! Leuk!

Morgen is hij in Santiago en is hij inmiddels ongeveer. 2400 km verder! Na dit zullen alle hotel problemen gelukkig over zijn! Hij fiets dan een gedeelte van silverroute (een andere pelgrimsroute) maar dan in tegen gestelde richting!

Zoals hij net vertelde, na morgen ga ik eindelijk naar huis rijden!!!! Almachar here he comes!!!

Dag 19, Villafranca del Bierzo, 91km.

Sms 14.07 uur: Don Bernardo heeft na een rit op eenzame hoogte (1504)zijn entree genomen in zijn buitenverblijf in Villafranca del Bierso na 91km ploeteren vond Orbea het welletjes.

Vanmorgen om 6 zat hij weer op zijn fietsje, hij had daarvoor nog wel een ontbijtje genuttigd bestaande uit een broodje en melk. Het was zo vroeg nog wel koud maar dat was zodra de zon op ging al snel beter!

Via de "snelweg" ging hij richting Astorga, hier heeft hij nog een foto gemaakt van het kasteeltje die door de bisschop is gemaakt voor zijn geliefde. Als ik me niet vergis..?

Daarna volgde een pittige klim, hier werd hij ingehaald door wat mountainbikers, maar in de afdaling haalde Bernhard hen weer in! Het volgende dorpje was het tijd voor een pauze en heeft hij thee gedronken en wat gegeten. Hier zag hij enkele antieke motoren, hij is zelf een antieke brommer aan het restaureren met Kevin, dus hij heeft ze even goed staan bewonderen,

Daarna weer verder naar Cruz de ferro, dit is een symbolisch punt op de Camino wat begint met een klim naar 1.550 meter. De pas is 1550 meter hoog en daarmee het hoogste punt van de hele Camino. Daarom staat bij de top als bekroning van een reusachtige hoop stenen een boomstam van vijf meter hoog, waarop een ijzeren kruis is bevestigd. Conform de traditie nemen veel pelgrims een steen(tje) van huis mee en gooien of leggen dat op deze hoop, als symbool van de last die ze met zich meedragen en waarvan ze zich door hun pelgrimstocht kunnen bevrijden.

Hierboven kwam hij de mountainbikers weer tegen, hij heeft even snel een foto gemaakt en ging weer verder want hij wist dat er hierna een flinke afdaling maar ook weer een stevige klim volgde!

Hij passeerde vandaag ponferada en het oude pelgrims stadje met de gekke uitbouwtjes, ben de naam even kwijt!

Toen hij dit dorpje uit kwam waren er weer weg versperringen en weer een motorrijder hem een andere route. Ook enkele locals verwezen hem via de snelweg! Waar hij normaal een aantal pittige klimmen heeft om villafranca in te komen, kwam hij nu met een mega afdaling binnen!

Deze dag werd afgesloten met het verdrietige nieuws dat onze achternicht Conny uit Duitsland is overleden. We leven allemaal enorm mee. Bernhard zal in Santiago speciaal voor haar een kaarsje branden

Dag 18, Hospital de Orbigo, 136 km.

Sms van 12.18 uur; Don Bernardo heeft met gevolg zijn intree genomen in het onderkomen van Don Cerveza de Orbigo na een kleine 90 km

Om 6.30 uur begon hij aan zijn rit voor vandaag, het was koud dus handschoenen en windjack aan.

De etappe van vandaag ging door een saai gebied, veel landbouw. Mais velden etc.

Er viel eigenlijk weinig over te vertellen vandaag, hij probeert wel beter te eten, en voelt zich nu echt wat beter.

In Hospital de orbigo heeft hetzelfde hotel als voorgaande jaren weten te scoren en werd weer hartelijk ontvangen!

Dag 17, sahagun, 131km

Sms van 14.55 uur: Heb ik eindelijk de moed gevonden je een oneerbaar voorstel te doen Truus zit ik in Sahagun en jij in NL shit happend 131km

Nou al die extra voeding helpt!! Moeders krijgt alweer oneerbare voorstellen! ????????

Vanmorgen om 6 uur vertrokken en hij kreeg meteen een lange helling van 2/3 km. Het was koud maar hij voelde zich beren sterk! Als een jonge god! De jonge Bernhard van vroeger was weer ontwaakt.

Verder was het koud! Hij had zijn windjack niet aan, dus extra brrrrr... De route ging vandaag ook over een stuk van de wandelroute wat niet geasfalteerd is dus een stukje hobbelen. Hierna wist hij dat er truckers café was, hier heeft hij thee gedronken en een broodje gegeten en daarna zijn Jack aangetrokken, en weer door! Hij had een broodje extra laten inpakken voor onderweg. Hij wordt langzaam aan verstandiger! 

Een stukje verderop was een weg versperring maar hij had geen zin om om te rijden dus hij is doorgegaan, het ging een heel eind goed maar daarna waren toch echt de werkzaamheden, hij heeft hier zo'n 300 mtr met zijn fietsje aan de hand door het puin moeten baggeren! 

Hierna ging hij weer als een speer, vandaag heeft echt goed gereden en hij voelde zich weer een oude jonge god! Hij had de wind ook in de rug, het ging helemaal top! Zo zie je maar, alles gaat op en af!  letterlijk... De route ook!

Hij kwam nog een Duitse meneer tegen uit Osnabrück, die telkens een stuk camino rijdt. Bij de sluisjes, zie de foto! Kwam hij hem weer tegen, hij bood hem nog een half broodje aan, de Duitse meneer wilde liever zijn eigen droog brood! Ook goed.. ????

In Fromista heeft hij een café col Leche con hielo gedronken bij een wulpse bar juffrouw, het type, roze buurt uit Amsterdam, daarna weer verder de Duitse meneer haalde hij later weer in volle vaart in! 

Onderweg kwam hij een bordje Santiago nog 514km tegen! Hij loopt altijd te klagen, dat hij oud wordt en aftakelt maar hij loopt nog steeds gelijk met de voorgaande jaren! Ook het niet of slecht eten, wat hem zwakker maakt is een terug kerend ritueel! Zo typisch! ???? gelukkig heeft hij dat nu zelf ook door! 

Maar goed eindelijk was het einddoel inzicht en zag hij boven op een berg een gebouw staan, hopende dat het een hotel zou zijn! Aangekomen was het inderdaad een super de luxe hotel, en hij dacht, fuck it! Deze neem ik, ongeacht de kosten!! Die bleken enorm mee te vallen!! 35 euro! De arme pelgrim weigerde zijn paspoort te geven voordat hij een biertje gedronken had, dus daar stond meneer met een halve liter aan de balie! Daarna heeft de tapas bar leeg gegeten al zagen ze er ranzig uit! Morgen aan de race denk ik! Net kregen we ook een berichtje dat het avond eten niet te vreten was! Dus daar bezuinigd het super de luxe hotel op!! 

Zo lekker slapen en morgen al racend de bergen weer in! Ik voorspel weer een ranzig verhaal morgen!!

Dag 16, Burgos,68km

Sms van 12.45 uur. Opa neemt een halve snipperdag in Burgos al na 68km en ja ik schaam me

Vanmorgen vroeg kwam de eigenaar van het pension op de afgesproken tijd de fiets uit zijn stal verlossen en had inderdaad zijn pomp meegenomen. Helaas was de drukmeter kapot en Bernhard zag het al met lede ogen aan! Achterband ging goed, bij de voorband ging het echter mis, hij zag de voorband compleet leeg lopen! Met de hand pomp heeft hij toch weer wat lucht in weten te krijgen maar geen 6 bar. De Spanjaard verwees Bernhard een kilometer terug, naar een benzine pomp en hij zou ondertussen zijn adapter voor de fiets gaan halen. Gelukkig werkte dit en waren de bandjes daarna weer goed op druk. Bernhard kreeg de adapter mee! Aardige man!

Maar goed, hij begon aan de eerste 40km waar je continu stijgingspercentages heb van 2 à 3 %. Hij zat er helemaal doorheen en speelde zelfs met de gedachte mij te bellen om een huur auto te regelen.... Hij had vannacht ook weer veel kramp in zijn kuit gehad en had even zwaar. Hij bedacht zich ook dat hij weer, net als voorgaande reizen weer veel te weinig eet en veel te veel geeft!! Hij is toen even gestopt voor een banaan en een Danone maar het hielp niet veel! Stukje verder op kon hij een wat eten dus daar heeft hij een bocadillo jamon met ei gegeten, eindelijk knapte hij op!

In de volgende klim kwam hij een Spanjaard op een racefiets met een mooie bagagedrager tegen. Deze haalde hem in, in de klim! Boven aangekomen zag B. Hem staan langs de weg. Hij had een lekke band en zijn pomp was kapot! Bernhard heeft hem geholpen met op pompen! De man was 42 jaar en reed ruim 200 km per dag! Hij bedankte Bernhard hartelijk toen B. Weer op weg ging! 

Na alle klimmen volgde er een super lange afdaling tot aan Burgos. Bernhard heeft weer een Hotel gevonden voor 45 euro en is weer happy! Hij heeft vanmiddag goed gegeten van een menu del dia wat bestond uit spaghetti en daar 2 stukken vlees met gebakken aardappels. Het vlees was geen kip maar wel iets waar ooit veren aan heeft gezeten.

Morgen gaat hij even kijken waar hij gaat eindigen, ligt aan hoe hij zich voelt! Les van vandaag; hij gaat morgen veel meer eten onderweg! Hopen dat hij het ook echt gaat doen!!

Dag 15, Santo Domingo de la Calzada

Sms van 15.19 uur: Don Bernardo moet  weemoedig toegeven dat zijn lichaam te oud is voor zijn geest hij buigt het hoofd na 112km in Santo Domingo de la Calzada

Vandaag had Bernhard qua fietsen een zware etappe, zo'n 20 km vals plat en dat sloopt je op een gegeven moment. 

Hij is onderweg nog gestopt voor een kopje thee in Logrono.

In Santo Domingo de la Calzada heeft hij een kamer gevonden in een Pension. De eigenaar is ook een vervend wielrenner en zal morgen ochtend om 5 uur de deur weer voor Bernhard openmaken ook zal hij een goede fietspomp meenemen zodat hij zijn bandjes kan op pompen.

Hij is nog even naar de kerk geweest hier houden ze in de toren kippen, dit heeft te maken met een oude legende. Welke ik al zo vaak beschreven heb.. Hij moest echter 5 euro intree geld betalen, dus dat vond hij het niet waard! Die kippen heeft hij allang al een keer gezien.

Morgen doet hij een korte etappe naar Burgos en gaat hij genieten van een halve snipperdag! Even een rustig dagje!